Kitap Peygamberler ve Halifeler Tarihi Kısası Enbiya
Yazar Ahmet Cevdet Paşa
Tercüme Ali Arslan
Kağıt Cilt 1.Hamur beyaz - Kalın Ciltli
Sayfa Ebat 460 Sayfa - 17x24 cm
ÖNSÖZ
Allah 'ın yüce adı ile kitaba başlar, Hazret-i Muhammed Mustafa 'nın rûh-ı pâkine, âl ve ashabına salât ve selâm getirdikten sonra kitabın muhterem yazarının kimliğini ve ilmî şahsiyetini belirten birkaç söz edelim. Daha sonra (Tarih)in kısaca bir tarifini ve tarih ilminin hangi yönden önemli olduğunu belirtmeye çalışalım.
« Kısası Enbiya ve Tevarih-i Hulefa » [ Peygamberlerin Kıssaları ve Halifelerin Tarihleri ] adlı paha biçilmez kitabın pek muhterem yazarı Ahmed Cevdet Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nun yani İslâm dünyasının en parlak ilmi simalarından olduğu, yazdığı eserleri ve devletin çeşitli kademelerinde yaptığı hizmetleri ile ispatlanmıştır.
Aslen Lofçalı olan merhum Ahmed Cevdet Paşa milâdi 1822 'de doğmuş ve 1895'de rahmet-i Rahman'a kavuşmuştur. İlmiye sınıfından olan bu zât, sivil paşa rütbesini ihraz etmiştir.
Osmanlı Devleti 'nin gerek ilmî ve gerekse idarî birçok kademelerinde uzun zamanlar hizmet ederek maddî ve manevi birçok mükâfat ve iltifatlara mahzar olarak o zevki tatmıştır. « Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye » diye bilinen ve dünyaca meşhur olan eser, Paşa hazretlerinin riyaseti altında hazırlanmış ve uzun zaman devletin hukuk kaynağı olmuştur. Bu büyük vazife, bize paşa hazretlerinin hukuk bilgisinin enginliği hakkında kâfi bir delil olsa gerek. Zira İslâm dünyasının ilim semâsında birer parlak yıldız gibi olan o âlimler topluluğunun başkanlığına lâyık olmak bu fikri vermektedir bize...
Ahmed Cevdet Paşa hazretlerinin birçok ilim dallarında yazılmış eserleri vardır. Meselâ: « Hilye-i Saadet » adlı eseriyle hadîs-i şerîf ilminde, «Hulasatü'l-Beyan Fî Te'lîfi 'l-Kur 'an» adlı muhteşem kitabı ile Tefsir ve Kırâet ilminde, « Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye » adlı ve başkanlığında hazırlanan müşterek eseriyle fıkıh ilminde ve «Kısas-ı Enbiya ve Tevarih-i Hulefa» adlı mübarek ve geçmiş hâdiseleri tarafsız bir tarzda tahlil eden, elinizde bulunan bu eseriyle târih ilminde mütehassıs denecek kadar muktedir olduğu görülür.
Paşa hazretleri daha nice eserler vermiştir. Sultan Abdülmecid devrinde kaleme aldığı «Tarih-i Cevdet»i, başlı başına bir tarih ve vesikalar hazinesidir. «Kırım ve Kafkas Tarihi» zevkle okunan kitaplar arasında yer almakta ve paşamızın tarih ilminde derin vukufıyetini ispatlamaktadır. Kur 'ân-ı Kerîm 'e vermiş olduğu meal, bugün dahi devrimizin mealcilerine her hususta ışık tutmakta ve yol göstermektedir. «Tezakir-i Cevdet» [Cevdet'in Not Defteri] adlı eseri her ilim sahibine bazı mühim meselelerde rehberlik vazifesini yapmaktadır.